nuujvlar.blogg.se

En liten fråga :)

Kategori: Allmänt

Jag har ju uppenbarligen svårt att hålla mig till det jag intenderade att blogga om (träning/gå ner i vikt) då det finns så mycket som intresserar och stör mig i världen kan jag bara inte låta bli att skriva om det. 
 
Jag undrar därför lite, vilka är ni som läser min blogg? Är ni intresserade av min träning(just nu jävligt lös..igen), mina politiska och människo rättfulla åsikter, mitt fantastiskt vackra ansikte? eller är det bara gamla polare som vill veta vad som händer i mitt liv? 
 
Hade vart kul å veta :) 50 läsare om dagen när jag inte skriver något och inga kommentarer gör mig superglad men fundersam?

Tentaplugg!

Kategori: Allmänt

 
Undersöker extensor/flexor muskler i underbenet. .
 
Va glad jag blev när jag spontant loggade in på bloggen och såg att jag hade ganska många läsare varje dag trotts mitt tentauppehåll!
Jag har i ca 1 vecka pluggat 10 timmar om dagen och känner mig helt ärligt mer som en zombie än en människa för tillfället, neurotentan är verkligen inte att leka med i pluggväg. Bara på de meningar jag har skrivit nu har jag fått korrigera stavfel 3 gånger haha, mitt lilla huvud är trött.
 
Men 1 vecka till tenta och efter de börjar jag blogga (och träna) på allvar igen :)
 
 

Tenta plugg 2.0

Kategori:

Jag har inte bloggat innan så visste inte om det skulle vara något för mig men gud jo - I like it :)

Nu är det dock så att jag har en super mega crazy stor tenta i anatomi & neuro om 2 veckor och tenta plugget har nu startat på allvar! Jag kommer därför ta en liten lätt paus från livet i allmänhet, och inte heller hinna blogga under den tiden ( kan komma något inlägg:)).

Hörs om 14 + 1 galet "eftertenta bakfull" dagar :)

Ps. Håll tummarna för mig & helt fantastiskt att så många vill läsa vad jag har skrivit <3

Sen var det ju det där med yttrandefrihet

Kategori: Allmänt

 
Yttrandefrihet innebär inte friheten att kränka andra människor och vilja beröva dem rätten till ett bra liv.
Vi som lever i ett privilegiat land har många rättigheter där yttrande frihet är en av dem, vi har även ett stort socialt skyddsnät, fri sjukvård och gratis utbildning, listan kan göras lång. Vårat välfärds system är helt fantastisk men för att upprätthålla det måste vi vara medvetna om att vi även har vissa skyldigheter. 
Skyldigheter som att bidra med stöd och hjälp till människor i kris, att dela med oss av vår välfärd och kämpa för att alla ska få samma möjligheter som vi har fått. På samma vis som någon en gång kämpade för oss. 
 
De som skriker högst i debatten om SD:s vara eller icke vara med argument som "Sverige har inte råd" eller "ta hand om våra egna först" är förvånadsvärt nog oftast folk som själva tagit del av det välfärds system Sverige har att erbjuda. 
Jag förstår inte hur man i ett sådant läge kan neka andra människor en chans i ett land som gett de själva så mycket. 
Det är ingen som kommer hit för att jävlas med DIG, det är ingen människa som vill lämna hus & hem, vänner & familj, jobb & utbildning, för att komma till ett land där man inte kan språket, där en flerårig utbildning helt plötsligt blir värdelös och man dessutom får höra att man inte är välkommen.
 
Har du någon gång behövt stöd eller hjälp, en andra chans?Har du varit sjuk? Behövt försörjningsstöd? Blivit illa behandlad, kränkt eller stått utan bostad? Har du då tagit emot hjälp ifrån samhället? 
 
Hur kan du isåfall neka en annan människa samma sak?

Ett land utan främlingsfientlighet

Kategori: Allmänt

Jag antar att ni som alla andra har sett videon som kom ut på internet idag då Sverige Demokraternas ansvariga ekonomisk-politiska talesperson Erik Almqvist riktar rasistiska och kränkande kommentarer till flera personer. Detta är en av SD:s högst uppsatta politiska personer.
 
Om någon har missat filmen så finns den på länken nedan:
 
 
Jag förundras ofta över hur många personer som har SD sympatiska åsikter utan att veta vad det är SD egentligen står för. Hur många av er som tror er sympatisera med deras åsikter har läst igenom partiprogrammet? Hur många har läst deras budget förslag eller tagit del av materialet som ligger bakom de siffror de påstår sig ha? 
 
Jag har läst partiprogrammet, jag har kollat på debatter och läst bloggar och jag har med ljus och lykta letat efter de undersökningar och rapporter de påstår ligga till grund för sin politik utan att hitta något! Vem som hellst kan slänga sig med siffror och få det att låta bra, framförallt när Sverige just nu är i en lågkonjunktur, det finns få jobb, många kan tvingas gå ner i lön och folk varslas till höger och vänster.
 
Det är skrämmande!
Det är läskigt!
Det får inte fortsätta på detta viset!

Då kommer SD som en räddare i nöden och kan med hemmasnickrade kalkyler, budgetar utan grund och en karismatisk ledare i spetsen, ge hopp till många som undrar hur det kunde bli såhär. Hur kunde jag bli av med jobbet? Eller, varför får inte jag något jobb?
 
Men ett främlingsfientligt parti är inte svaret! Lika lite som det är invandringen som är problemet! Man kan se världen som en levande organism i ständig förändring, hur mycket man än vill bevara allting precis som det alltid varit så kommer den att förändras. 
Det sker vulkanutbrott, jordbävningar, tsunamis och ekonomin krachar och byggs upp. Kontinental plattor flyttar på sig, glaciärer smälter, ett företag går i konkurs och ett annat startas upp. 
 
Vi måste inse att det inte finns någon syndabock för hur det ser ut i Sverige idag, ekonomin går upp och ner och vi kommer ta oss upp ur den svacka vi är i nu. 
 
Låt oss inte falla i samma fälla som mänskligheten tenderar att göra när man hamnar i kris
- att skylla på "de andra"
 
 

Premiär ikväll, Twilight Breaking dawn part 2!

Kategori: Allmänt

 
Ikväll är det Umeå prämiär för Twilight breaking dawn part 2. Haha självklart har vi förköpt biljetter sedan en månad tillbaka, till min pojkväns måttliga förtjusning, och tonight is the night. Jag har varit ett galet Twilight fan sedan jag, efter ganska mycket övertalning, läste den första boken! 
Skriver mer om detta ikväll :D''
 
GO Team Edward ;)
 
Även om min absoluta favorit i filmerna är Kellan Lutz som spelar Emmet ;)

TBC vaccination (äckligt!)

Kategori: Allmänt

Usch va äckligt vaccinations stället börjar bli nu, ser ut som en gul läskig finne och enligt lappen jag fick så kommer den spricka snart och få får man inte simma försen det har läkt.

Idag har jag simmat 1700 meter iallafall :) det är svårt att hinna med att träna som jag skulle önska då vi har tenta om 2 veckor och paniken ökar för varje sekund..

Serie knarkande

Kategori: Allmänt

Vet inte om det är normalt att ställa klockan en timma tidigare på tisdagar så att jag ska hinna se det nya How I met your mother och Gossip Girl avsnitten innan jag går till skolan. Och att göra samma sak på fredagar för The Big bang theory och 2 and a half men. 

Jag kan komma på mig själv att sitta och längta efter att serier ska starta igen, Game of Thrones seriöst ett års uppehåll!? Eller att gamla ska starta, Desperate Housewives - varför lämnade du mig?
En gång när jag skadat foten såg jag alla 10 säsongerna av Friends på mindre än 1 vecka!

Volontär arbeta

Kategori: Allmänt

Jag har ganska mycktet åsikter om vad som är fel i världen och om hur det borde vara. Dock har jag ännu inte kommit på någon ultimat plan för hur man ska förändra världen så att vi kan leva i jämlikt och tolerant samhälle där alla har samma möjligheter att forma sina liv och leva ut sina drömmar. 
 
Jag sa en gång att det borde vara en mänsklig rättighet att få åka på semester. Vilket alla skrattat åt gott och länge och jag inser naturligtvis att det är ett naivt och ganska oprioriterat påståeende men tänk er en värld där alla har mat för dagen, tillgång till sukvård och rent vatten. En värld där alla hade möjlighet att någon gång ibland ta ledigt och åka på semester. Eller stanna hemma på semester för den delen. 
 
Ända sedan jag var liten har min dröm varit att åka och jobba på läkare utan gränser, vi reste ganska mycket när jag var mindre och jag älskade att gå runt på shopping gator och köpa guld elefanter i Bangkock, sarongkjolar i Indonesien och snidade figurer i Egypten. Vad jag väldigt snart insåg var att det överallt satt barn och vuxna som inte var lika lyckliga som vi när vi gick runt där i solen, dessa människor ville inte ha några guldelefanter, fejkade Puma skor eller nya cd spelare, de ville bara ha lite pengar för att kunna köpa mat för dagen.
 
Det är många insparade semester slantar som har gått till människor längs gatorna som behvt dem bättre och jag är glad att mamma och pappa lät mig göra det, jag minns speciellt en gång i Spanien när jag var ca 7 år och sa till pappa att ge sin jacka till en man som såg kall ut, han gjorde det och jag har för mig att jag gav min macka till samma man.
 
I sommar har jag ansökt om att få åka till Indien och volontär arbeta med IFMSA i ett projekt som heter IIMC.
https://www.ifmsa.se/projekt/institute-for-indian-mother-and-child/
Om jag får åka med så kommer jag att få hjälpa till med vacinationer, gå ronder på sjukhuset, hjälpa till att göra hälsoundersökningar och informera om kost, hälsa och hygien till fattig barn på skolarna i Calcuttas utkanter.
Det är bara 2 stycken från Sverige som får åka så chansen är liten att jag kommer med men jag håller alla tummar och tår!
Det hade varit en början på en dröm som går uppfyllelse, jag hoppas att jag skulle kunna bidra med någonting som skulle ha en positiv inverkan på någon persons liv och att jag kommer lära mig om hur det funkar där och få kunskap om vad som behövs och hur man skulle kunna göra ytterligare insatser i framtiden
 
Jag hoppas och längtar! Håll tummarna för mig <3<3<3

Lammstek med mungbönssallad!

Kategori: Allmänt

 
Idag har jag lagat en fantastisk god lammstek med rosmarin sås, kokta morötter och en mungbönsallad med färsk broccoli! Väldigt gott och v'äldigt nyttigt :)

Nya tag!

Kategori: Allmänt

Efter två vilodagar med tvivelaktigt ätande är det nu dags att köra igång igen, jag pluggar hemifrån idag så om en stund tänkte jag dra ut på en pw + jogging runda, det börjar bli riktigt kallt här på kvällarna nu (-7 igår!) och med min kondition får jag mer eller mindre andnöd av den kalla luften . .
 
Jag har ca en vecka kvar bara som jag kan simma med, tog BCG vaccination, tuberkolos, för några veckor sedan och har börjat få en äcklig gul röd böld på armen, den här kommer alltså att spricka upp och om man inte sköter det exemplariskt så får man ett riktigt fult stort ärr som aldrig går bort. Underbart!

Ocean documentaries

Kategori: Allmänt

Jag fullkomligt älskar att titta på dokumentärer om havet, ett bra tag hade jag som plan B, om jag inte kom in på läkarlinjen, att istället läsa marinbiologi och bli djuphavs forskare haha detta var strax efter att jag gett upp tanken på att försörja mej som bergsklättrare eller upptäcksresande.
 
Nu för tiden nöjer jag mig med att titta på det på tv och jag hittade precis en jätte bra sida där det finns många gratis dolumentärer http://documentarystorm.com/category/nature-biology/ocean-nature-biology/ igår kollade vi på "A killer whale called Luna", den var riktigt riktigt mysig :) Jag vet inte vad det är med havet som faccinerar mig så, det är stort - djupt och ganska skrämmande men samtidigt mjukt och vackert. 
 

Semi vilodag & Swopping

Kategori: Allmänt

 
Swoppade denna ur mysiga tröja med skin detaljer från Tiger Of Sweden
 
Efter gårdagens pärs bestämde jag mig för att ta en vilodag, har blivit en hel del cyklande och ikväll ska jag jobba på en sittning och stå i baren så helt stillasittande blir det inte iallafall!
 
Sen annordnade Allt För Alla en swopping så jag passade på tömma ur gaderoben på sånt som inte används, älskar swopping - det är miljövänligt - kul att någon annan kan få användning av kläder jag inte längre vill ha och jag får nya kläder gratis!
Win-Win-Win
 
Maten har funkat bra idag, åt en lyxig lördagsfrukost med bacon och ägg & nu till lunch så blir det bönbiffar med dijon cream :)

Stånk å stön!

Kategori: Allmänt

25 min pw & 3 km löpning blev det tillslut men det var inte lätt direkt :/
 
 
Har nog aldrig varit så här jobbigt att ta mig runt kände mig totalt omotiverad och hade ingen glöd alls, efter pw kom jag ca 1 km innan jag ville sätte mig ner och gråta och det var väldigt nära att jag faktiskt gjorde de.
Som tur var lyckades min fantastiska sambo peppa mig tillräkligt för att jag skulle resa på mig och fortsätta.
Det var inte bara för att jag var trött som de inte gick utan det kändes som att kroppen inte alls ville lyda mig och hur mycket jag än försökte mig kunde jag inte tänka bort den jobbiga känslan jag hade . . 
 

Nu när jag sitter nyduschad & uppmyst i morgonrock i soffan så känns det lite bättre men jag är fortfarande ganska sänkt över att det gick så dåligt idag. 
 
Vill inte gärna skriva massa klychor om att imorgon är en ny dag å då jävlar, så jag gör inte de. 
 
Ha en fantastisk fredagkväll <3
 
 

Det går inget bra just nu

Kategori: Allmänt

 
Känner mig som tjejen på bilden när jag kommer hem, kryper upp i soffan och vet med mig att jag stjutit upp att träna hela dagen och inte orkar göra det nu heller!
Dessutom hann jag inte äta lunch så vad stoppar jag i mig när jag jobbar, jo 1 öl korv och en halv chips påse! (En sån liten iofs men ändå), de här känns inte bra, jag måste komma på nått sätt att motivera mig själv när det känns motigt!
Nu ska jag äta lite bönbiffar med dijonsenaps dressing och sallad och sen ska jag ut på en pw + jogging runda med min pojkvän. Peppa!
 

Seg - segare - jag

Kategori: Allmänt

 
Varför är det så svårt att komma upp och starta dagen? Jag kan verkligen inte ta mig iväg om det inte är något obligatoriskt som jag måste göra!
 
Jag har redan ätit frukost, gjort kidneybönsbiffar, kollat på massa serier ( Nytt Big bang theory ute idag!) men inte ens kommit in i duschen än. Och 13.30 ska jag iväg och jobba EPP (EfterPluggetPub) på vårat underbara kårhus :) Får nog simma efter de kanske. . 

Gamla ideal !

Kategori: Allmänt

 
Haha så va de, behöver inte gå ner i vikt :) Lever bara i fel årtionde! 
 

Buzzador Dove colour care :)

Kategori: Allmänt

 
Idag ska jag försöka hinna med både simning och löpning eftersom jag vilade mig ifrån cardio träning igår. Jag hade tänkt gå upp tidigt, cykla iväg till gymmet och simmat 1500m men jag är så sjuukt morgontrött så det blev inget med de .. får simma innan lunch instället. 
Hur gör ni som orkar träna på morgonen? Finns det något knep? Jag tycker det är jobbigt att bara gå upp och klä på mig haha
 
Jag tänkte passa på att berätta för er om Buzzador! Det är ett företag som sysslar med sk mun till mun marknadsföring och de är helt vanliga personer som du och jag som marknadsför produkterna :)
Just nu håller jag på att buzza ett intensiv balsam ifrån Dove för färgat hår. Då fick jag hem en låda med sånna här små förpackningar som jag sedan delat ut till mina vänner och frågat vad dom tyckte om det! Jag fick även några förpackningar till mig själv :)
 
#buzzador #dovecolourcare

Halv åtta middag

Kategori: Allmänt

 
Kom precis hem ifrån en jätte mysig "halv åtta hos mig" middag :) 
Till förrätt fick vi svamp toast så då var det bara att ta bort brödet men det den fantastiska vegetariska lasangen var inte lika lätt att modullera så jag bestämde mig för att det var okej att äta en bit iallafall! 
 
Jag kör ju inte LCHF utan äter långsamma kolhydrater som stabiliserar blodsockret, håller nere fettintag i kombination med kolhydrater och äter mycket protein. Jag försöker oxå lägga fokus på att äta bra mat och på ett vis som fungerar under en längre period än bara några veckor. 
 
Jag körde iallafall mitt första gympass på 1000 år innan idag och shiiit vad de kändes, körde övre rygg & armar +  20 min på crosstrainern, efteråt orkade jag knappt knäppa jackan! Kommer ha sån träningsvärk imorgon !!

Hudvård

Kategori: Allmänt

Provade den nya ansiktsmasken från Lux Style som alla pratar om, jag tycker inte att den riktigt tog bort alla pormaskar som den lovade men huden kändes fruktansvärt mjuk och len efteråt :)
 
 
 
Jag har nu använt den 1 gg/ vecka i 3 veckor och min hud känns mycket fräschare, rekomenderar er att prova den :)

Frukost!

Kategori: Allmänt

Till frukost idag blir det råggröt m. mjölk toppad med solros & lin frön. 
 
Råggröt innehåller lite mer fibrer än fullkornshavregryn = lite bättre. Fibrer tas ju inte upp av kroppen utan passerar igenom, ger mättnadskänsla och hjälper till med matsmältningen utan att ge någon enegi!
 
Till det dricker jag en kopp kaffe och ett stort glas vatten med ett par matskedar äppelcidervinäger i, äppelcidervinägern hjälper matsmältningen och är även ett gammalt husmors knep för att hålla sig frisk. Det ligger kanske inte mycket sanning i de men när man dricker äppelcidervinäger skapas en sur miljö i hals och munhåla vilket gör att bakterier inte trivs, detta gör att det hjälper till att förebygga bla halsfluss. 
 
Nu ska jag iväg till skolan sen blir det simning + gym ! Kommer vara helt död imorrn :)

Sommar

Kategori: Allmänt

Kanske kan vara kul att se hur jag ser ut med :)
 
Här kommer en bild på mig från i somras!

Alla har rätt till sjukvård!

Kategori: Allmänt

Hur kan man avgöra vem som har rätt till vård och inte?
Borde inte det vara en grundläggande mänsklig rättighet att ha rätt till vård om man är sjuk?
 

Jo men gissa vad? Det är en mänsklig rättighet! Problemet är bara att Sverige väljer att bryta mot den.
 
ALLA i Sverige ska ha samma rätt till vård, det tycker Läkarförbundet, LO och det skriver regeringens utredare om ämnet i sin rapport från tidigare i år.
Men någonting gick fel, i remiss förslaget som nu lagts fram kommer papperslösa vuxna inte få vård på samma vilkor som alla andra. Regeringen vill tvinga läkare och annan vårdpersonal att frångå sin yrkesetik och neka personer som inte är bofasta vård. 
 
Jag brinner väldigt starkt för mänskliga rättigheter och jag tycker från djupet av mitt hjärta att alla människor har ett lika stort värde, oavsett vart du är född, om du är frisk eller sjuk, rik eller fattig, smart eller dum. 
 
Och det gör mig så sjukt upprörd när människor diskriminerar andra!
 
 
Btw, Hur lägger jag in en länk så att den visas stort lixom ??

Minst 45 minuter!

Kategori: Allmänt

Man hör ofta att man skall träna minst 30 minuter för det är först då man börjar bränna fett, samtidigt står det i varenda tidning om hur man kan gå ner i vikt med endast si och så många minuters träning per dag.
 
Sanningen är att Vill man gå ner i vikt så bör man träna i minst 45 minuter, anledningen är att man har glykogen lagrat i musklerna och detta måste förbrukas innan kroppen börjar förbränna fett och gissa vad!? Jo detta lager räcker i ca 30 minuter. Kontentan blir alltså att det är framförallt de minuterna du tränar efter de inledande 30 som du effektivt bränner fett. 
 
Har man som jag sämre kondition än en genomsnittlig flodhäst är det därför ganska värt att ta en snabb PW på 20-30 minuter innan man börjar springa så slipper man få ångest när man flåsande alá biggest looser kommer in på sin 27 jogging minut och inser att man inte har mer att ge. 

Den rosa Heffaklumpen!

Kategori: Allmänt

Okej, detta är alltså dag fyra i mitt nya hälsosamma liv. . yeey
 
Körde första passet i söndags. Jag var taggad! Jag var på G! Nu skulle jag börja springa igen trotts att jag va typ 16 sist jag hade bra kondition. Min underbara sambo var genest med på noterna och skyfflade genast upp sin rumpa ur soffan och bestämde sig för att bli min personliga löptränare.
 
Dag 1 Med lurarna i öronen & löpardojjorna knutna satte vi iväg, tre kilometer senare var vi hemma igen om jag låg bokstavligt talat ner på marken. Jag ville SPY! Och inte bara ville jag var väldigt nära med. Men jag klarade mig & dag 1 va ett faktum!
 
Dag 2 Full av endorfiner ifrån gårdagens prestation blev dag 2 en fantastisk succe! 1250m simning på gymmet, 20 min PW & sen 4,5 km löpning, jag trodde inte de var sant, vart kom denna energi ifrån? Men utan tunga kolhydrater i kroppen och med en nyfrälsts entusiasm klarade jag det!
 
Dag 3 Träningsvärken from hell satte in men det bästa sättet att bli av med träningsvärk är, tro det eller ej, att träna mer. 1500m simning blev det.
 
Dag 4 (Idag) Jag varit jätte trött och verkligen funderat över hur jag skulle orka träna idag men efter att ha skapat bloggen fick jag lite större motivation, trotsade tröttheten och började passat med 25 min PW i ganska snabb takt, sedan lyckades jag springa hela 5 km! Snacka om att jag är imponerad av mig själv :D
 
Rosa Heffaklump on the way! 

Usch va hemskt det känns att se hur man egentligen ser ut . . men förnekelse only make you fatter!

Dag fyra!

Kategori: Allmänt

Jag tänker alltså börja träna! Det är på riktigt den här gången, inga undanflykter!
 
inget "jag hinner inte måste ju fokusera på tentaplugget"
inget "jag får ta de sen, jag har ju så bråttom iväg nu"
inget "det är så kallt, då kan man ju inte springa ute"
inget " det är ju ingen som vill träna med mig idag, då väntar jag tills imorrn"
 

Ångesten över att har ett årskort på gymmet som jag inte rört på ett halvår växer i samma takt som min mage så i söndags bestämde jag mig för att en gång för alla ta tag i detta. Änsålänge går det bra ,men så tänkte jag, hur ska jag hålla motivationen uppe när det tryter? Därför skapade jag nu denna bloggen :)
 
Jag ska samla mod att lägga upp en före bild, även om jag just nu drar in magen när jag ser mig själv i spegeln. 
Jag kommer skriva om när jag tränar, vad jag äter, hur det påverkar mig & kanske om lite andra saker som händer i mitt liv. 
 
Och vem är jag då?
 
24 år
träningsfri sen 18 . .
Matälskande
Vindrickande
Hårdpluggande
Soffliggande
Hemma mysande
Party älskande
Dokumentär knarkande
Läkarstuderande
Kvinna
 
 
Welcome
 

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Mitt första inlägg.